06 augusti, 2010

Josefin Palmgrens debut "Engångsligg"

Vad har de gamla grekerna Lundell och Bukowski med saken att göra?
Läste i dagens DN att recensenten Jens Liljestrand är besviken för han inte fick några smaskiga sexscener att gotta sig i när han skulle recensera Josefin Palmgrens debutroman Engångsligg. "Man vänder blad i envis förhoppning om att hennes huvudperson ska porra loss i något slags dekadent bärsärkargång á la Bret Easton Ellis", skriver han. Har Jens alltid förutfattade meningar om böcker han recenserar?
Stackars Jens. Vilken cock tease hon är. Han som säkert paxat att få recensera boken för att det skulle bli mysig kvällsläsning och så handlar boken om hennes tankar. Hon är för pryd, konstaterar han. "Det är svårt att bli särskilt upphetsad". Kanske Jens behöver någon annan sorts lektyr som inte DN delar ut till sina recensenter? Kanske Jens borde gå till kiosken istället?
Å ena sidan är hon för pryd, å andra sidan är han trött på "Sex and the city feminismens sexliberala förkunnelser". Vari kritiken egentligen ligger är svårt att förstå. Jag vill veta vad boken innehåller, ha en analys av berättelsen, känslan, men får inte veta något alls, eller ens riktigt varför han ogillar den.


Men för att inte vi ska tro att Jens är sexist har han använt ordet genusperspektiv en gång. Då han förklarar att "ur ett genusperspektiv är den versionen av Stockholmsnatten naturligtvis lika väsentlig. Men inte nödvändigtvis (lika) läsvärd." Ja, som vilka då tycker han? Jamen Per Hagman och Ulf Lundell förstås.


Jens inte mindre än FEM manliga lästips/hyllningar som refereras till i recensionen av Palmgrens bok är: 
Bret Easton Ellis (som han önskar att hon kunde "porra loss" som).
Bukowski (mest bara name-droppad för att inte glömmas bort)
Per Hagmans och Ulf Lundell ("Palmgrens kåthet och vilsenhet är av samma slag ... men inte nödvändigtvis läsvärd".
och Johan Kling (som uppnått "prisade konstnärliga höjder").

Hade han ägnat mer utrymme åt att berätta för läsarna vad som faktiskt finns i Palmgrens roman, istället för det han enligt sina förutfattade meningar tycker fattas, och för att hylla manliga författare, hade han gjort sig mer trovärdig som recensent. Dessutom, förutom att ösa sin frustration över Palmgren, lyckas han även få in ett nyp på Sex and the city (som "dränkte" han stackarn i "feministisk förkunnelse"), och Erika Wong (som "var möjligen utmanande innan SAC...").

Hade han läst tidigare intervjuer med Palmgren, eller möjligen läst boken utan förutfattad mening, hade han sett att det inte var meningen att bokens titel skulle motsvara en massa liggande, utan att den på ett filosofiskt sätt skulle spegla tomheten författaren menar kan finnas i alla relationer - mellan kompisar, familjemedlemmar, arbetstagare/arbetsgivare osv. Citat ur "Engångsligg": "Ibland är det som att mina tjejkompisar också är engångsligg. Vi träffas och de vill inte riktigt ha mig och jag vill inte riktigt ha dem men vi är ensamma och därför hänger vi med varandra ett litet tag. Och ibland är det som att mitt liv är ett enda stort engångsligg."


Andra recensioner:
HD

4 kommentarer:

  1. Ho ho! Fan vad guld. Sicken dryg recension från Liljestrand (vars novellsamling jag faktiskt gillade).

    SvaraRadera
  2. Jo, som litteraturvetare kunde han säkert formulerat sig bättre. Jag har läst om novellsamlingen och den verkar bra (förutom missen med att inte få in tillräckligt med rally i boken trots titeln då då), ska kolla in den. Ska kolla in den blogg också.

    SvaraRadera
  3. Jag tyckte att boken var bra och att Kling var tråkig. Tänk så olika man kan tycka.

    SvaraRadera