22 oktober, 2008

Reglerna, roman
Författare: Sara Mannheimer
Väldigt fin, tog några sidor att komma in i. Trodde först att det var något banalt dagboksaktigt men det var det verkligen inte. Enkla rader som att läsa lyrik, men med ett narrativ, en bit av någons livshistoria. En kvinna som vill försöka skapa, som byter ut sina män, som tänker en hel del på självdisciplin. Min beskrivning är banal men boken är inte det.

Pittstim, antologi
Killar berättar om hur det är att förväntas vara manlig. Slagsmål, otrohet, porr - och vad de tycker om det. De tycker väl alla illa om det. En bok för tjejer att läsa för att, ja vad? Förstå, förlåta? Jag vet inte. Eller kanske hellre för yngre killar att läsa för att förstå att de inte behöver bli såna. Också flera positiva avvikande bilder från konventionell manlighet.


Vinterträdgården, roman
Författare: Christine Falkenland
Om en kvinna som vill skapa, men känner sig medelmåttig. Hon är barnlös, fyrti, bor hemma, förskolelärare och börjar på en skrivkurs. Känns först klaustrofobiskt medelmåttigt, allt är trist och slappt i hennes värld. Men intensiteten i hennes iaktagelser, hennes förälskelse i ett förskolebarns mamma, gör historien intressant och faktiskt sträckläste jag den och tyckte det var synd när den tog slut. En vardagsdikt i romanform - vad jag nu menar med det.